10 Ekim 2010 Pazar

Çift Başlı Kartal


Geçtiğimiz hafta arkadaşımın nişanı için Konya’daydım. Çok vaktimiz olmasa da Mevlana ve Karatay müzesini gezebildik. Öncelikle Konya’nın beklediğimden çok daha düzenli ve yeşil bir şehir olduğunu söylemeliyim. Ayrıca çok sayıda yabancı turist gördüm. Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip ili olan Konya (39,000 km2) dümdüz bir şehir. Bir İstanbullu olarak bu çok hoşuma gitti. Şehirdeki tek yükselti Alaaddin Tepesi, zaten burası da doğal değil! Farklı görüşler olmakla beraber tepenin Selçuklu zamanında yapıldığı düşünülüyor. Tepe geniş bir alana yayılmış. O yüzden Konya’da yolunuzu kaybetseniz de korkmanıza hiç gerek yok, gittiğiniz yolun sonu mutlaka Alaaddin Tepesi’ne varacaktır!

Dikkatimi çeken bir diğer şey ise şehrin amblemiydi: Çift başlı kartal. Hem hitit, hem Bizans hem de Selçuklular’ın kullandığı bir sembolmüş meğer. Bu sebeple Konya ilinin ambleminde yer alması mantıklı gözüküyor.

Biraz araştırdığımda çift başlı kartalın daha nice yerlerde kullanıldığını gördüm. Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan illerinin amblemlerinde yer almaktadır. Arnavutluk Cumhuriyeti’nin bayrağında bulunmaktadır. Gözüme önceden hiç çarpmayan bir ayrtınrı ise, bu amblemin Emniyet Genel Müdürlüğü’nün armasında bile yer alması…

Tüm bu kullanım alanlarından çıkardığım bu sembolün hükmetmek ile oldukça yakın ilişkili olduğu. Birbirine zıt iki gücün tek bedende can bulması ve oluşan bu olağanüstü güç ile tüm düyaya hükmetme yetisine sahip olmayı simgeliyor bence.

1 yorum:

  1. Çift başlı kartalın daha nerelerde nerelerde kullanımları mevcut.. :) E-mail attım..

    YanıtlaSil