20 Eylül 2010 Pazartesi

Korku Devleti


Bugünlerde State of Fear isimli bir roman okuyorum. Kitap Türkçe’ye Korku Devleti olarak çevrilmiş; fakat başlık hem Korku Devleti, hem Korku Durumu olarak yorumlanabilir. Kitabın yazarı Michael Crichton, Jurassic Park ve cnbc-e’de yayınlanan ER isimli dizinin yaratıcısı.

Romandaki ana fikir insanların tarih boyunca korku ile yönetildikleri. Yazarın dediğine göre; önceki çağlarda savaşlar vardı ve insanlar savaşta ölmekten ya da sevdiklerinin öldürülmesinden korkuyorlardı. Dolayısıyla savaş olmaması için ne yapılması gerekiyorsa gözleri kapalı yaparlardı. Çağımız ilerledikçe sıcak savaşlar azaldı ve insanları yönetmek için farklı korku arayışları oldu. Soğuk savaşlar, salgın hastalıklar, (deli dana, kuş gribi, domuz gribi vb) nükleer silahlar ve tabii ki terör insanları yönetmek için kullanılan birer araç oldu.

Düşünüyorum da bu konuların hepsi gerçekten gündemimizde geniş yer kapladı ve içimize bir korku saldı. Bu korkunun esiri olup onun aracılığıyla yönetildik mi? Bu düşündürücü bir konu. Ama çoğumuzun bildiği gibi pek çok teorist Amerika’nın 11 Eylül’ü kendisinin planladığını, insanların içine terör korkusu salarak savaşı kabul edilebilir kıldığını savunuyor.

Sizi bilemem ama içinde bulunduğumuz bu modern çağda savaş açıp gerek kendi askerlerinin gerek sivil insanların ölmesine göz yuman ve bunu savunan bir başkanın iki kez ard arda seçilmesi, benim nezdimde korku devleti fikrini pekiştiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder